Reklame 01

Otkrivena još jedna patuljasta planeta u Sunčevom sistemu

Naučnici su otkrili još jednu patuljastu planetu u Sunčevom sistemu i to zahvaljujući teleskopu kojim se služe Kanada, Francuska i Havaji.


“Ledeni svetovi posle Neptuna mogu da nam kažu nešto više o nastanku gasovitih planeta. Oni će nam omogućiti da sastavimo istoriju Sunčevog sistema”, kaže Mišel Banister sa Univerziteta Viktorija u Britanskoj Kolumbiji. “Međutim, gotovo svi ledeni svetovi su vrlo mali i bledi. Uzbudljivo je pronaći neki koji je dovoljno veliki i svetao da možemo detaljno da ga proučavamo”. Planetoid RR245 ima oko 700 kilometara u prečniku i jednu od najvećih orbita za jednu patuljastu planetu – njemu je potrebno čak 700 godina da obiđe krug oko Sunca! Smatra se da u Kojperovom pojasu ima oko 200 patuljastih planeta, mnoštvo kometa, ledenih stena i drugih objekata koji kruže oko Sunca. Samo pet objekata iz ove oblasti – Cerera, Pluton, Haumea, Makemake i Erida – dosad su dovoljno proučeni da se mogu uklopiti u klasifikaciju patuljastih planeta.
Otkrivena još jedna patuljasta planeta u Sunčevom sistemu Otkrivena još jedna patuljasta planeta u Sunčevom sistemu Reviewed by Aleksandar Šeter on 01:26 Rating: 5

Reklame 02

Fashion

Moda