Reklame 01

Supervulkan koji bi mogao da uništi Ameriku počeo da se "napreže"

Vulkan u nacionalnom parku Jeloustoun u Americi tempirana je bomba čija bi aktivacija imala fatalne posledice ne samo po Sjedinjene Države, već i po cijeli svijet. Supervulkan, čiji se rezervoar lave pokazao 2,5 puta većim nego što se pretpostavljalo, ima potencijal za 2.000 puta snažniju erupciju od erupcije vulkana Sveta Helena koji je 1980. u SAD odnio 57 života. I upravo je počeo da se "napreže", kažu naučnici.
Najnovija istraživanja vulkana Jeloustoun u američkoj saveznoj državi Vajoming pokazala su prisustvo istopljenih stena na oko 4,8 kilometara ispod Zemljine površine. Srećom, ovo otkriće nije alarmantno. Naučnici navode da se vulkani usled pritiska fizički "istežu", odnosno "naprežu" i da, uprkos tome što ova pojava sama po sebi nije opasna, može tokom godina da doprinese nastanku važnijih promjena. 

Geolozi Dejvid Mensin i Glen Matioli navode u studiji objavljenoj u magazinu "Jeloustoun Kaldera kronikls" (Yellowstone Caldera Chronicles) da ovo fizičko naprezanje utiče na mijenjanje oblika vulkana. 

"Vulkani se naprežu baš kao i ljudi. Otprilike kao kada na poslu imate naporan dan, pa se osjećate rastrzano. Uzroci deformacije vulkana mogu da budu različiti - promjene u pritisku koji vrši magma, mijenjanje količine vode u obližnjim jezerima...", navode autori.
Tehnologija se koristi za detektovanje promjena u vulkanskom istezanju manjih od širine atoma vodonika, prenosi Dejli mejl. 

Pritisak se mjeri pomoću GPS tehnologije, u kombinaciji sa drugim instrumentima, uključujući osjetljive senzore koji mjere nagib i naprezanje. 

Promjene ne moraju da budu drastične da bi ih naučnici primijetili. Mensin i Matioli tako navode da mogu da budu mali kao "deseti deo milionitog dijela širine ljudske vlasi". 

Ipak, ove promjene vrlo su bitne jer vremenom mogu da dovedu do značajnih posljedica. 

"Čak i najmanja pomjeranja mogu da dovedu do najvećih iznenađenja", navodi se u izveštaju naučnika. 

"Srećom, poslednja merenja ukazuju na to da nema razloga za brigu", zaključili su Mensin i Matioli. 

Izvor: B92

Supervulkan koji bi mogao da uništi Ameriku počeo da se "napreže" Supervulkan koji bi mogao da uništi Ameriku počeo da se "napreže" Reviewed by Aleksandar Šeter on 18:35 Rating: 5

Reklame 02

Fashion

Moda