Reklame 01

Kako se ponašati na razgovoru za posao i šta ne smijete nikad da uradite

Stručnjak za ljudske resurse otkrila je šta raditi, a šta svakako izbjegavati na razgovorima za posao.

Stručnjak za ljudske resurse Karen Gejtli nikada neće zaboraviti razgovor s kandidatom za posao koji je tokom intervjua izvukao mobilni telefon i stavio ga na sto, a zatim se javio na njega kada je zazvonio.
“Bila sam šokirana, to je očito bio kraj cijelog procesa, jer je taj čin bio krajnje nepristojan”, rekla je Gejtli, koja je direktorka i osnivač firme za ljudske resurse Rajan Gejtli. Istakla je da je nepristojnost uvijek “ubica” razgovora za posao, kao i da je važan prvi utisak.
“Manjak poštovanja je velika greška, kada uđete na ulazna vrata, kada razgovarate s osobom na recepciji ili osobom koja vas je dočekala važno je kako ćete se ponašati i nikada ne bi trebalo da se postavite superiorno ili nepristojno”, rekla je Gejtli.
Ona savjetuje da obraćate pažnju na sve učesnike intervjua, jer nekad se kandidati obraćaju samo menadžeru koji će ih zaposliti, a ne i prisutnom specijalisti za ljudske resurse.
“Vidjela sam i slučajeve kada su kandidate ispitivale osobe iz ljudskih resursa, a oni bi se okrenuli prema menadžeru i razgovarali samo s njim”, rekla je Gejli.
Upozorila je da je važno i kako se obučete za razgovor za posao, kao i šta ćete reći pa preporučuje kandidatima da se prikladno obuku i malo istraže kompaniju u kojoj se prijavljuju za posao.
“Kakav god stil imali pobrinite se da budete uredni i nikada nemojte igrati na seksi i zavodljiv stil”, savjetuje Gejtli, koja je spomenula i primjer jedne žene koja je na intervju stigla s dekolteom i u kratkoj suknji, a kada je ušla u prostoriju namignula je muškom ispitivaču.
Gejtli je navela i da dođete na vrijeme i pripremljeni.
“Dolaskom na vrijeme pokazujete da vam je to važno”, napominje ona i dodaje da se na intervjuima često susreće s ljudima koji ulaze u rasprave.
“Vaše ponašanje na intervjuu daje utisak o vama kako ćete se ponašati na poslu i ako niste konstruktivni to će biti problem”, rekla je Gejtli i navela još savjeta kako se ponašati na razgovoru za posao.
“Govorite iskreno o svojim iskustvima i izazovima, ali nemojte kritikovati. Zdrav stav je primjereniji od krivljenja nekoga. Govorite o izazovima i preprekama i kako se s njima nosite tako da pokažete da ste dio rješenja, a ne problema”, poručila je Gejtli.
Najveće greške na razgovorima za posao:
– kašnjenje
– neprikladna odjeća
– neobraćanje pažnje na sve ispitivače na razgovoru
– nepristojnost prema osobama na recepciji, koje vas ispituju ili ostalim zaposlenima u firmi.

(Izvor: CDM)
Kako se ponašati na razgovoru za posao i šta ne smijete nikad da uradite Kako se ponašati na razgovoru za posao i šta ne smijete nikad da uradite Reviewed by Aleksandar Šeter on 08:55 Rating: 5

Reklame 02

Fashion

Moda