Reklame 01

Naučnici iznenađeni, galaksije rotiraju istom brzinom

Astronomi su, na sopstveno iznenađenje, otkrili da sve galaksije u svemiru, bez obzira na veličinu, rotiraju istom brzinom i da jednu rotaciju naprave za milijardu godina.
Vođa istraživanja Gerhard Meurer rekao je da je otkriće o ujednačenom rotiranju galaksija “prilično čudno”.
“Pomislio sam da je to prilično čudno. Male i velike galaksije – sve rotiraju za isto vrijeme”, rekao je profesor Meurer iz Međunarodnog centra za radijska astronomska istraživanja.
Istraživači su pronašli i dokaze o tome da se starije zvijezde nalaze bliže ivicama galaksija, iako se očekivalo da se tu nađu novoformirane zvijezde i gas.
Prema dosadašnjim teorijama, galaksije se razvijaju u dužem vremenskom periodu i postepeno se šire, pri čemu starije zvijezde zauzimaju mjesto bliže centru diska.
Meurer je rekao da će ovo otkriće pomoći astronomima da shvate gdje se galaksije završavaju i da više ne gube vrijeme i procesorsku moć kompjutera na oblasti izvan njihovih ivica.
Rezultati istraživanja objavljeni su u žurnalu “Mjesečni zapisi Kraljevskog astronomskog društva”.

(Izvor: cdm.me)
Naučnici iznenađeni, galaksije rotiraju istom brzinom Naučnici iznenađeni, galaksije rotiraju istom brzinom Reviewed by Aleksandar Šeter on 11:48 Rating: 5

Reklame 02

Fashion

Moda