Reklame 01

Nokia će pomoći u izgradnji prve 4G mreže na mjesecu


Mnogo je razloga zbog kojih ljudi nisu od sedamdesetih godina prošlog vijeka otišli na mjesec. Pored onih uobičajenih o tajnoj bazi nacista ili vanzemaljaca, izgledniji je da jednostavno nije postojao novac za takav manevar. Prošlo je 50 godina otkako je ekipa s Apolla 17 posljednji put prošetala mjesecom. Povodom toga kompanija PTScientist šalje tamo Autonomous Landing and Navigation Module (ALINA) modul sa dva rovera izrađena od strane Audija. Roveri će na mjesecu komunicirati putem Vodafonove 4G mreže, a opremu za ostvarivanje toga cilja hardver će ponuditi Nokia. Cilj Nokije je izraditi poseban hardver za funkcioniranje mreže koji mora biti lakši od kilograma. za razliku od radio komunikacije u +70 godinama, 4G mreža je energetski efikasna pa će roveri s bazom komunicirati i slati joj podatke bez velikog utroška energije. Usput, roveri će slati na zemlji HD video putem 4G mreže kojeg ćemo svi moći vidjeti.
Misija kreće 2019. godine iz Cape Canaverala, a opremu će na mjesec nositi Space X Falcon 9 raketa. Ovo je velika stvar za Nokiju, ali isto tako i velika stvar za razradu komunikacije u svemiru. Eto, nismo istražili ni 10% okeana, a uskoro ćemo postaviti prvu 4G mrežu na mjesecu.

(Izvor: nokiamob.me)
Nokia će pomoći u izgradnji prve 4G mreže na mjesecu Nokia će pomoći u izgradnji prve 4G mreže na mjesecu Reviewed by Aleksandar Šeter on 07:54 Rating: 5

Reklame 02

Fashion

Moda