Reklame 01

Naučnici su stvorili hiruršku supstancu (lijepak) koja zatvara sve posjekotine za 60 sekundi


Američki biomedicinski inženjeri i njihove kolege sa Univerziteta u Sidneju razvili su elastični hirurški lijepak koji bi mogao da napravi pravu revoluciju u hitnim intervencijama na saniranju otvorenih rana.

Jedinstveni gel nazvan metro, koji bez upotrebe kopči ili ušivanja zatvara otvorene rane, za osnovu ima hibridni elastični protein.
Lijepak može da se nanosi na unutrašnje ili na spoljašnje rane. Kada je nanijet, aktivira se pomoću UV svjetla i u roku od 60 sekundi zatvara otvorenu ranu ili posjekotinu.
Naučnici tvrde da, zbog tako kratkog perioda potrebnog za zatvaranje rane, lijepak ne zaustavlja prirodno širenje i opuštanje organa ili kože na koju se primjenjuje.
Metro je do sada uspješno bio testiran na laboratorijskim životinjama, odnosno na arterijama i plućima glodara i plućima svinja.
Testovi na ljudima su u toku, a dosadašnji rezultati obećavaju.
"Najveća prednost ovog lijepka je to što, čim dođe u dodir sa površinom povrijeđenog tkiva, počinje da se učvršćuje", kaže članica naučnog tima Nasim Anabi sa Univerziteta Nortistern iz Bostona.

(Izvor: B92)
Naučnici su stvorili hiruršku supstancu (lijepak) koja zatvara sve posjekotine za 60 sekundi Naučnici su stvorili hiruršku supstancu (lijepak) koja zatvara sve posjekotine za 60 sekundi Reviewed by Aleksandar Šeter on 10:13 Rating: 5

Reklame 02

Fashion

Moda