Reklame 01

Zašto smo ljuti kad smo gladni

Glad i najracionalniju osobu ume da pretvori u potpuno čudovište. Evo zašto se to dešava.
Ako ste ikada bili na dijeti koja podrazumeva minimalan unos ugljenih hidrata i "nula šećera", verovatno ste bili nepodnošljivi. Kao vulkan iz kojeg samo što nije pokuljao bes, recimo.

Photo by bruce mars from Pexels
Glad i najracionalniju osobu ume da pretvori u potpuno čudovište. I ta kombinacija osećaja gladi i besa je stvarna, a to je sad i naučno dokazano.

"Dugo se zna da glad vodi u pojačanu iritabilnost", kaže Sofi Medlin, profesor na Kraljevskom koledžu u Londonu.

"Skovana je i nova reč za tu kombinaciju gladi i besa, 'hanger'. Kad nam nivo šećera u krvi padne, kortizol i adrenalin rastu, i to izaziva lučenje određenih neuropeptida, koji su isti i kad je glad i kad su bes i drugi tipovi impulsivnog ponašanja u pitanju", kaže ona.

Naučno je dokazano da što je niži nivo glukoze u mozgu, to nam je teže da se kontrolišemo i ponašamo u skladu sa prihvaćenim pravilima.

Studija iz 2014. dokazala je čak da nizak nivo šećera u krvi može da izazove agresiju i svađe između bračnih partnera

Tokom istraživanja, od učesnika se tržilo da zabadaju čiode u vudu lutkice koje predstavljaju njihovog partnera, kad ih iznervira, a istovremeno su partneru puštali neprijatne, glasne zvukove, preko slušalica. Tokom eksperimenta, ispitanicima je meren nivo šećera u krvi.

Ispostavilo se da su "ispitanici koji su imali niži nivo šećera zabadali više čioda u lutkice koje su im ponuđene, i bili spremniji da partnera muče neprijatnom bukom", piše "Metro".

Kako da izbegnete ovo?

Jedite redovno, ali se hranite zdravo, tako da vm nivo šećera u krvi bude stabilan. Biće prijatnije i vama i onima koji žive sa vama.

Izvor: (Mondo)
Zašto smo ljuti kad smo gladni Zašto smo ljuti kad smo gladni Reviewed by Aleksandar Šeter on 14:12 Rating: 5

Reklame 02

Fashion

Moda