Reklame 01

Dani na Zemlji traju SVE DUŽE i na kraju će imati 25 SATI

Što smo stariji, čini nam se da vreme prolazi brže i da dani bivaju sve kraći, ali je istina da dani na Zemlji traju sve duže i duže i to zahvaljujući Mjesecu i njegovom uticaju na rotaciju naše planete.
Nova studija koja je pratila unazad odnos Zemlje i Meseca sve do pre 1,4 milijardi godina, utvrdila je da je u to vreme dan trajao svega oko 18 sati.
To znači da smo od tada dobili šest sati u proseku, odnosno veoma neprimetnih 0.00001542857 sekundi godišnje.


Tim tempom ćemo za nekih 200 miliona godina dobiti još jedan sat dnevno, odnosno da će dan trajati 25 sati.
Razlog tome je što se Mjesec konstantno, iako veoma polako, udaljava od nas. Pre 1,4 milijardi godina je bio bliže i Zemljina rotacija je bila brža.

- Kako se Mjesec udaljava, Zemlja se ponaša kao klizač koji se vrti i usporava kako širi ruke

Rekao je naučnik Stiven Majers sa Univerziteta Viskonsin-Madison.
Naučni tim koji se bavio ovim proračunima je koristio tehniku zvanu astrohronologija, koja povezuje geološki zapis sa astronomskom teorijom radi rekonstrukcije istorije Zemlje i Solarnog sistema.

Preciznije, koristili su nešto što se zove Milankovićevi ciklusi, odnosno ispitivali su promene Zemljine klime izazvane promenama njene orbite oko Sunca, nagiba Zemljine ose rotacije i precesije odnosno revolucije Zemljine rotacione ose.
Ovo rezultira varijacijama u količini Sunčevog zračenja koje doseže različite geografske širine na Zemlji i te promjene ostaju zabelježene u drevnim stenama i fosilima.
Radi se o jednom od najvećih naučnih doprinosa srpskog matematičara, astronoma, geofizičara i klimatologa Milutina Milankovića.
Naučnici su pomoću astrohronologije mogli da prouče Zemljinu klimu i u kakvom je ona odnosu sa drugim objektima u Solarnom sistemu unazad stotinama miliona godina.

Detaljno istraživanje je objavljeno u naučnom žurnalu "Proceedings of the National Academy of Sciences".

(Izvor: Blic.rs)
Dani na Zemlji traju SVE DUŽE i na kraju će imati 25 SATI Dani na Zemlji traju SVE DUŽE i na kraju će imati 25 SATI Reviewed by Aleksandar Šeter on 11:51 Rating: 5

Reklame 02

Fashion

Moda