Reklame 01

Zašto je more tako zdravo?Riječ „odmor“ mnoge od nas podsjeća na plavo nebo, sunčane plaže i kristalno čisto, osvježavajuće more. Ova asocijacija nije samo stvorena uticajem reklama.
Morski vazduh i voda zaista su dobri kako za našu dušu, tako i za tijelo. Grci su bili prvi koji su primijetili ljekovito djelovanje mora. U Francuskoj su još sredinom 19. vijeka otvoreni centri za liječenje zdravstvenih tegoba uz pomoć svari dobijenih iz mora i morske vode. I kod nas postoji duga tradicija primjene talasoterapije u zdravstvene svrhe.

Koje tačno dobrobiti donosi ljetovanje na moru?

1. Morska voda sadrži životno važne elemente

More sadrži sve elemente važne za naš život – natrijum, magnezijum, kalcijum, kalijum, silicijum, čak srebro i zlato. Morska voda duboko prodire u kožu i time omogućuje djelovanje minerala i elemenata u tragovima. More, takođe, sadrži alge koje obiluju mineralnim stvarima. Alge se odavno smatraju izvorom zdravlja i ljepote. Potiču obnavljanje stanica, poboljšavaju izgled kože, stimuliraju metabolizam, jačaju imunitet, sprječavaju upale, čiste kožu i pomažu u uklanjanju celulita.

2. More blagotvorno djeluje na astmu i alergiju

Morska so ima svojstva antiseptika i antihistamina, zbog čega je blagotvorna kod kožnih alergijskih reakcija. National Pediatric Hospital već dugi niz godina uspješno koristi kupke s morskom soli za liječenje i ublažavanje alergija. Čisti morski vazduh, zasićen negativnim ionima, olakšava disanje i povoljno djeluje na osobe koje boluju od astme.

3. Sunčanjem opskrbljujete tijelo vitaminom D

Sunčanje donosi ne samo lijep ten, nego nas opskrbljuje vitaminom D koji je toliko potreban našem organizmu. Da biste dobili vitamin D ne morate se sunčati na najvećoj vrućini. Za sunčanje odaberite prijepodnevne ili večernje sate.

4. Boravak na moru oslobađa od stresa

Šta još ima tako opuštajući učinak kao sunce, lagani povjetarac i šum talasa? Ljetovanje na moru daje priliku da zaboravimo na svakodnevne probleme i u potpunosti se opustimo. Magnezijum, koji morska voda sadrži u visokom procentu, dokazano djeluje u borbi protiv stresa. Alternativni doktori smatraju da stres može djelovati kao okidač u razvoju mnogih bolesti. Zbog toga iskoristite godišnji odmor da biste se oslobodili svog najvećeg neprijatelja.

5. More je idealno za sportske aktivnosti

Plivanje, ronjenje, surfovanje, morski aerobik, odbojka na plaži… Ljetovanje uz more je idealno za sportske aktivnosti koje su dobre ne samo za oblikovanje tijela. Sport i zdravlje su usko povezani. Zapravo, bez sporta nema zdravlja. Zato uronite u vodu i uživajte u sportskim aktivnostima koje pruža more!

6. Morski vazduh je bogat negativnim ionima 

Morski vazduh sadrži negativne ione i ozon koji potiču duboko disanje i pune nas pranom – životnom energijom. Negativni ioni osnažuju imunitet, poboljšavaju koncentraciju, smanjuju nesanicu, depresiju, glavobolju i umor, povoljno djeluju na ljude s astmom i alergijom. Vazduh zasićen negativnim ionima možemo pronaći u šumama i planinama, blizu vodopada, rijeka, okeana i mora.

7. More ublažava artritis i bolove u leđima 

Zahvaljujući svome sastavu morska voda olakšava bol, smanjuje upale, opušta i potiče oslobađanje viška tečnosti iz organizma. Zbog toga kupanje u moru donosi olakšanje osobama koje pate od reume, artritisa, bolova u leđima i mišićima.

8. Morska voda potiče čišćenje organizma 

Zašto je morska voda odličan izbor za čišćenje organizma? Zato što kupanje u morskoj vodi potiče funkcije organa koji filtriraju i izlučuju štetne stvari iz organizma, kao što su jetra, bubrezi i koža. Nataložene štetne stvari počinju se kretati preko limfe i krvotoka prema površini, a so olakšava proces izlučivanja. Kupanje u moru potiče izmjenu stvari i čišćenje od štetnih sastojaka ne samo kože i vezivnog tkiva, nego i kompletnog organizma.

9. More liječi kožne probleme

Morska sol je neobično bogata različitim sastojcima. Među osamdesetak različitih minerala, elemenata u tragovima, karbonata i sulfata, prisutni su i kalcijum, kalijum, brom, natrijum, mangan, magnezijum, jod, željezo, fluor i silicijeva kiselina. Zbog svog bogatog sastava, morska voda blagotvorno djeluje na kožu i pomaže kod brojnih kožnih tegoba poput dermatitisa, psorijaze i ekcema.

10. More potiče kreativnost i osjećaje

More i uopšteno element vode oduvijek su bili povezani s kreativnošću i osjećajima. Boravak uz more može potaknuti naše emocije, intuiciju, maštu i kreativnost.

11. More blagotvorno djeluje na zdravlje očiju

Plava boja mora i gledanje u daljinu povoljno djeluju na naše oči. Ako puno vremena provodite za računarom, ljetovanje na moru će pomoći da ih odmorite.

Ako ne možete otići na more? Odličan godišnji odmor možete isplanirati čak i ako ga morate provesti kod kuće:
  • uživajte u šetnji šumom
  • vježbajte
  • sunčajte se
  • kupajte se u rijeci ili jezeru
  • izbjegavajte stres
  • ostavite televizor, telefon, računar i video igrice
  • uzmite sa police svoju omiljenu knjigu i čitajte
  • priuštite sebi više sna nego inače
  • nabavite morsku so i kod kuće i pravite kupke od morske soli.
Zašto je more tako zdravo? Zašto je more tako zdravo? Reviewed by Aleksandar Šeter on 07:30 Rating: 5

Reklame 02

Fashion

Moda