Reklame 01

"Jupiter deluje kao vakuum, usisava sve što se nađe oko njega"

Astronomi i dalje otkrivaju mesece oko Jupitera, a u najnovijem pokušaju uočili su ih 10, čime je ukupan broj prirodnih satelita u orbiti ove planete povećan na 79."Nismo odmah shvatili o čemu se radi. Bila je potrebna čitava godina da bismo utvrdili kakvi su to objekti",
kaže Skot Šepard iz Karnegijevog instituta za nauku u Vašingtonu, koji je predvodio astronomski tim, prenosi AP. 

Jupiterovi meseci nisu ranije primećeni jer su majušni, a astronomi nisu znali da li su to zaista meseci ili, pak, asterodi koji prolaze pored te džinovske gasovite planete. Danas je potvrđeno da su, kako se ispostavilo, svih 10 tela zaista meseci. 

Astronom Garet Vilijams iz Centra za male planete Međunarodne astronomske unije smatra da Jupiter možda ima čak još meseca oko sebe, ali su oni mali pa se ne vide. 
"Samo ih nismo dovoljno osmatrali", 
kaže Vilijams, koji je pomogao u potvrđivanju orbita meseca. 

Naučnici su mišljenja da Jupiter deluje kao vakuum, usisavajući sve što se oko njega nađe, a meseci su, zapravo - ostaci. 

Za najnovije otkriće i njegovu potvrdu korišćeni su teleskopi u Čileu, na Havajima i u Arizoni. 

Okružen sa 79 meseca, od kojih je Galileo Galilej otkrio četiri najveća 1610. godine, Jupiter je planeta sa najviše takvih tela oko sebe u našem solarnom sistemu, a slede Saturn sa 61, Uran sa 27 i Neptun sa 14. 

Mars ima dva meseca, Zemlja jedan, dok Merkur i Venera nemaju nijedan.

(Izvor: B92)
"Jupiter deluje kao vakuum, usisava sve što se nađe oko njega" "Jupiter deluje kao vakuum, usisava sve što se nađe oko njega" Reviewed by Aleksandar Šeter on 08:51 Rating: 5

Reklame 02

Fashion

Moda