Reklame 01

Kolonizacija najbližih planeta izvan sunčevog sistema

Na putu ka kolonizaciji svetova izvan našeg Sunčevog sistema postoje bezbrojne prepreke s kojima će prvi ljudski naseljenici morati da se suoče kada kroče na nepoznato tlo - pod uslovom da uopšte dospeju tamo.


Da bismo stigli do najbliže egzoplanete Proksima Kentauri b bilo bi nam potrebno oko 6.300 godina, što znači da bi posada svemirskog broda koji bi ih tamo transportovao morala da bude sposobna da samostalno omogući opstanak ljudi.

To znači da, pored ciklusa umiranja i produženja vrste, treba uzeti u obzir i niz drugih činilaca, kao što su neplodnost, seksualni odnosi među srodnicima, iznenadni smrtni slučajevi, nesreće i slučajne katastrofe.

Proksima Kentauri b (Proksima b), koja je otkrivena pre pet godina, udaljena je svega 4,2 svetlosne godine i kruži oko nastanjive zone svoje zvezde Proksima Kentauri, zbog čega je pogodan kandidat u istraživanju vanzemaljskih svetova na kojima je moguć život.

Ukoliko želimo da stignemo do nje, biće nam potreban svemirski brod koji dostiže mnogo veće brzine nego oni koji danas postoje, objašnjavaju naučnici Univerziteta u Strazburu u novoj studiji objavljenoj u arXiv.

Oni kažu da bi kao model trebalo da posluži planirana svemirska Nasina sonda Parker Solar Probe, koja će se jednog dana kretati brzinom od 700.000 km/h, te da bi takvom brzinom ljudi mogli da stignu do najbliže egzoplanete za 6.300 godina.

Naučnici kažu da bi bilo potrebno najmanje 98 članova posade da obezbedili opstanak stanovništva tokom putovanja dugog 6.300 godina.

(Izvor: Blic.rs)
Kolonizacija najbližih planeta izvan sunčevog sistema Kolonizacija najbližih planeta izvan sunčevog sistema Reviewed by Aleksandar Šeter on 08:20 Rating: 5

Reklame 02

Fashion

Moda